Sahne Korkusu ve Baş Etme Yöntemleri

Sahne Korkusu ve Baş Etme Yöntemleri

İstisnasız her müzisyen, sahneye çıkmadan önce biraz heyecan hisseder. Bence işini sevmenin en güzel yanlarından biri de budur zaten; sevdiğin şeyi yapacak olmanın getirdiği o tatlı heyecan. Ancak bazı müzisyenlerde durum farklı bir hâl alabilir. Sayısı azımsanmayacak kadar çok müzisyen, özellikle geçmişte yaşadığı travmalar sebebiyle kendini sabote ediyor ve gerçek potansiyeline ulaşamıyor.

Belki ortaokulda ya da lisede müzik etkinliklerinde görev alırken detone oldunuz, yanlış yerlerde notalara bastınız, sahneye çıkarken ayağınız takıldı ve düştünüz ya da mükemmeliyetçi bir çevreden geliyorsunuz ve hata yapmaktan korkuyorsunuz. Bunlar gayet olağan ve herkesin yaşayabileceği durumlardır. Önemli olan bunlarla nasıl başa çıktığımızdır. İşte size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

(Not: Psikolog değilim ve bu yazı terapi yerine geçmez. Ciddi bir travmanız varsa profesyonel destek almanız çok daha faydalı olacaktır.)

1. Hazırlıklı Olmak

Performansınıza iyi hazırlanmak, özgüveninizi büyük ölçüde artırır. Sahneye çıkmadan önce yeterince çalıştığınızı bilmek, içinizin rahat olmasını sağlar. Hata yapmanın çok doğal olduğunu ve bundan korkmamanız gerektiğini unutmayın. Sahneye sınava girer gibi değil, dinleyicilerinizle müzik yoluyla duygularınızı paylaşmak için çıkıyorsunuz. Her şeyin %100 doğru olması değil, sahnede oluşabilecek hatalarda bile enerjinizi kaybetmemek ve gülümseyebilmek önemlidir. Yaptığınız işten keyif alın ve sahnede eğlenmeye çalışın.

2. Nefes Egzersizleri

Çeşitli nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz:

  • 4-7-8 Nefes Tekniği
  • Diyafram Nefesi
  • Kutu Nefes Tekniği
  • Yavaş ve Uzun Nefes Verme

Bu egzersizler kaygınızı azaltarak sizi daha sakin ve bilinçli bir hâle getirir. Size en iyi gelen yöntemi seçip düzenli olarak uygulayabilirsiniz. İnternetten detaylı araştırmalarla bu tekniklerin detaylarını öğrenebilirsiniz (bkz: Bilinçli Solunum ve Bilinçli Farkındalık).

3. Zihinsel Hazırlık ve Görselleştirme

Performans öncesinde, zihninizde sahneyi ve performansınızı canlandırmak oldukça faydalıdır. Şarkıları çalarkenki parmak pozisyonlarınızı, sahnedeki hareketlerinizi ve akış hâlinde olduğunuzu hayal edin. Bu yöntem zihinsel olarak performansa hazır olmanızı sağlar ve özgüveninizi artırır.

4. Pozitif Düşünce

Sahne korkusunu tetikleyen en önemli şey genellikle kendi iç sesimizdir. Bu iç ses sürekli olumsuz senaryolar fısıldayarak bizi kaygıya sürükleyebilir. Bu noktada pozitif düşünceyi kullanmak oldukça etkilidir. Kendinize karşı olumlu konuşun ve iç sesinizi “Başaracağım”, “Hazırım” gibi telkinlerle destekleyin. Hata yapabileceğinizi ve bunun çok doğal olduğunu, sahnenin bir parçası olduğunu kendinize hatırlatın. Seyircinin sizi yargılayacağını düşünmek yerine, onların oraya keyif almak için geldiğini ve sizinle güzel bir an paylaşmak istediklerini unutmayın.

Adele, sahne korkusuyla ilgili olarak, canlı performanslar sırasında aşırı derecede sinirlendiğini ve bu durumun zamanla daha da kötüleştiğini belirtmiştir. 2015 yılında NPR’ye verdiği bir röportajda, canlı performanslarda çok sinirlendiğini ve yeni bir şey denemeye korktuğundan bahsetmiştir. (bkz. Adele’nin NPR’a Verdiği Röportaj Kesiti)

Kaynakça

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.